duminică, 20 decembrie 2009

Generaţia 2000 de lei vechi


Pornind de la o culegere de texte îngrijită de Sorin Antohi, pentru care am un mare respect, chiar dacă am aflat c-a turnat la secu, am ajuns într-o zi la revista Cuvântul. Neavând vreme s-o citesc on line atunci, am printat-o şi-am aruncat-o-n rucsac. La următoarea călătorie cu trenul mi-am adus aminte de ea. Şi am citit-o pe toată, ceea ce nu se va mai repeta. A fost ca şi când asculţi un album până la final doar ca să fii sigur că n-ai pierdut nimic şi că-l poţi arunca liniştit în recycle bin.

Despre ce era revista, care din păcate n-avea poze decât pe prima pagină? Despre tot felul, dar era şi despre Generaţia 2000 sau Douămiistă. Nu ştiusem că există această generaţie remarcabilă în literatura noastră până atunci.

O poiată, Miruna Vlada, ne relata, într-un idiolect specific adolescenţilor de pe messenger sau hi5, despre o întâlnire minunată a acestei generaţii nu mai reţin unde. Un foc încrucişat de pupincurisme, o transpiraţie dulce de grasă nesatisfăcută, mi-a adunat voma în block start. Am trecut cu greu peste această încercare, în care foca i-a periat pe rând pe toţi douămiiştii şi nu numai.

După această dragă Miruna vomit printre şoapte, am ajuns la alt articol. În care aflu că generaţia 2000 e în marea ei majoritate o generaţie de poeţi. Aha, mi-am zis, de-aia n-am auzit io de voi, că voi sunteţi şmecheri, nu scriitori. Voi sunteţi filosofaşii de cafenea, cu fulare şi eşarfe pestriţe la gât, cu barbă şi evazaţi, care preferă confortul unei poezii colocviale şi facile, doar pentru că vă e lene să scrieţi proză, la care e mult mai mult de muncă şi-ţi trebe şi mai multă minte. Ştiu şi cine vă citeşte poeziile imbecile, frustraţii amatori de folk care cântă „era trist şi avea hainele rupteeeeeeeeeee, ooohhhhhhhhhhh!!!” pe lângă câte-un foc de munte în speranţa c-o să dea şi ei o bucă după ce se îmbată lumea.

Voi aţi inventat scriitorul invizibil!

(P.S. Mi-am adus aminte de revista aia, întrucât unul dintre cei periaţi în ea, poetul Claudiu Komartin, este alături de noi.)

7 comentarii:

 1. generatia 2000 n-a avut nicio sansa! daca ne raportam la uzanta in denumirea generatiilor ('48, '60, '80) astia-s de fapt generatia '00 (zero zero)...

  RăspundețiȘtergere
 2. a propos de zero, asta ma duce cu gandul la un 2 si 3 de zero, precum si la celebrul "...iar tie domn' poet..."

  RăspundețiȘtergere
 3. vad ca si voi iubiti folchistii. io cand ii aud pe aia cu andrii popa si alta muzica cu haiduci de cacat, imi vine sa le desprind capu de pe umeri cu dintii. unu n-ar canta un slayer la foc.

  RăspundețiȘtergere
 4. draga miruna iti spun printre soapte:
  MA CAC IN CACAUA TA CU LAPTE!

  RăspundețiȘtergere
 5. ma, tu vorbesti singur(i)?

  RăspundețiȘtergere