vineri, 19 martie 2010

Avanpremieră 1 aprilie: olteanul şi ardeleanul

Hoară la partid. Şterge cu sârg un perpetuum mobile aflat pe biroul lui Boc. E aşa de îngrijorat că iar nu va reuşi să facă faţă debitului verbal al şefului, încât îşi tot prinde degetele între bilele jucăriei pe care o lustruieşte. Gândul că iar va pleca spre televiziuni fără să îşi înţeleagă misiunea îl terorizează. Încearcă să se concentreze asupra trăsnăii de pe birou, s-o fenteze cumva. Boc intră şi-l surprinde cu pămătuful de praf la pândă. Hoară tresare violent, apoi ia poziţia de drepţi.
- Să trăiţi, dom preşedinte! Interesant dispozitiv aveţi aici, şi zâmbeşte timid arătând cu pămătuful spre perpetuum mobile.
- Servus, Marcele.
- Ce planuri aveţi pentru azi?
- Azi trăbă să le demonstrăm că lahaiqf sacrificii şi noi, politicienii, Jşjaakjgilmskrş sjablflşahknşişojfhgzwo haha şafuewuhfqskşlnnaklşan treij la sută, nu?
- … haha… bineînţeles, dom preşedinte, aprobă Hoară, luat prin surprindere de intrarea bruscă în subiect.
- Bravo, Marcele, eşti un exemplu! Să renunţi tu la treij la sută din salar, no, un exemptru popor!
Hoară îşi fute în gând un praz peste coaie, dar găseşte puterea să zâmbească în continuare, hotărât să se concentreze mai bine.
- Mnoa, Marcele, me-ai luminat ziua, oamenii ca tine îmi câştigă încrederea şrespectu'. Anulează toate tocşourle de azi, că vreau să-mi faci un servici personal.
- Orice, dom preşedinte.
- Mă, azi m-e poftă de ceva bun. Am venit amu-s 2 ore de la sală şi-m trăbă numa ceva dulce de la magazin. Meri tu să-mi iei, ctu eşti de-amu omu meu de încredere.
- Imediat, dom preşedinte, cum să nu! se luminează Hoară la faţă, bucuros că scapă de isterica aia de Dana Grecu şi că i-a intrat în suflet şefului. Deja îndrăznea să spere la şefia unui minister de-acum. Ce vă iau?
- Mnoa, vreau biscuiţi, lăţei, drajeuri şi miere. Să-ţi dau banii…
- Dom preşedinte, se poate!? Dar nu accept! Vă fac eu cinste! zice Hoară, atât de entuziasmat încât ieşi fără să-şi mai salute şeful pe care l-a mai auzit doar în fugă zicând ceva în urma lui şi râzând.

Primul supermarket la care ajunge pare aprovizionat cu de toate. Cu o mină importantă o întreabă pe vânzătoare:
- Biscuiţi aveţi?
- Avem, cum să nu.
- Drajeuri şi miere aveţi?
- Drajeuri da, miere nu, îi pare rău.
- Da' lăţei aveţi?
Stupefiată, vânzătoarea se înroşeşte şi-i trânteşte un "javra dracului de pervers jegos". Hoară îşi ia prazul dintre coaie şi-o loveşte năpraznic peste mutră, tot în gând. Mai are puterea s-o ameninţe c-un proces de calomnie şi iese din magazin, însoţit de flegmele vânzătoarei.
La următorul magazin, mai în centru, cumpără biscuiţii, drajeurile şi mierea. Achită, iar la sfârşit, convins c-a ajuns în civilizaţie, cere şi…
- … Lăţei! Lăţei aveţi?
- Lua-v-ar dracu de sifilitici demenţi, îmbrăcaţi ca oamenii normali la costum, da' scăpaţi de la Bălăceanca! Mânca-v-ar viermii să vă mănânce p-ăştia de vă permiteţi să ziceţi la magazin ce vă taie capu'! Marş mă de-aici că chem poliţia!
Bulversat, Hoară o regretă pe Dana Grecu. Ce dracu au ţoapele astea de vânzătoare? Adevărul era că nici el nu ştia exact cum erau lăţeii ăia, da' de existat existau. Îşi aducea foarte clar aminte că şi mama lui îi dăduse când era mai mic. Nu-şi mai amintea exact gustul sau cum arătau, dar poate că era ceva de fiţă aşa, ceva mai special, care se făcea numai pentru export pe vremuri. Poate de-aia îl trimisese Boc tocmai pe el. Va trebui să înţeleagă că în Bucureşti nu există, poate la Cluj sunt mai aprovizionaţi, că ei mai aduc marfă de la unguri.

Ajuns înapoi la partid, Hoară intră în birou gata să dea o explicaţie pertinentă. Boc, Videanu, Blaga şi însuşi preşedintele Băsescu (la telefon, pe speaker) îl aşteptau răguşiţi de atâta râs.
- Domnule preşedinte, îmi pare rău, dar n-am găsit lă…
- Bă, a fost o glumă de 1 aprilie! mai apucă să îi zică Blaga, după care se prăbuşi alături de ceilalţi, într-un râs convulsiv.
Băsescu plângea la telefon. Cu ultimele puteri mai apucă să-i zică:
- Bravo, Marcele, ordinele nu se discută, se execută!

5 comentarii:

 1. Avampremiera asta o fost cam cat tot filmul.

  RăspundețiȘtergere
 2. @dr.a:
  1. greseala nu-i la mine, chiar daca regula zice o chestie cu "m" inainte de "p" si "b"
  2. pai si unde zice ca avanpremiera e un trailer?

  RăspundețiȘtergere
 3. 3. Io n-am zis nici ca-i greseala nici ca-i trailer. Eventual Raba.
  4. Lateii is niste viermi de intestine ?

  RăspundețiȘtergere
 4. Milf, dar e induiosator Hoara asta cu paduceii lui lati.

  RăspundețiȘtergere