duminică, 7 martie 2010

După melci ep. 1 - În care Pacha mă învaţă cum să gătesc balaurii mucoşi


Chiar şi noi, cei de la Milf şi Petrov, gătim. Ca urmare, azi vom inaugura o nouă categorie “AntiBucătăria”, unde vom povesti despre diverse chestii scârboase, exotice, dubioase, care au o oarecare legătura cu bucătăria. Vom începe cu descrierea modului în care eu am gătit melci, dracu’ ştie ce-a fost în capul meu la vremea respectivă, mai precis prin 2007. Primul episod cuprinde sfaturile primite de la un profesionist, urmând ca-n episodul doi să povestesc cum am transpus în practică aceste sfaturi.


Am cules melci, 200 de bucăţi, i-am ţinut două săptămâni într-un coş de plastic cu găurele, i-am spălat zilnic cu duşul de căcat. Foarte căcăcioşi erau. Apoi a venit momentul crucial, adică prepararea. Domnul Pacha, un vechi amic specialist în melci, m-a consiliat după cum vedeţi mai jos:

io: salut domnu
pacha: copilu, ti s-au cacat melcii?
pacha: adica s-au curatat?
io: da ma
io: ieri s-au facut doua saptamani
pacha: fii patent aici
io: zi
pacha: cumperi sare de aia ieftina, pentru muraturi
pacha: pui intr-o galeata un strat de melci
pacha: ii acoperi( la propriu) cu sare
pacha: mai pui un strat de melci
pacha: ii acoperi si pe aceia si tot asa
pacha: bagi facaletul sau mana si-i amesteci un pic ca sa fie bine inconjurati de sare
pacha: asta faci seara pe la 22.00
pacha: cand sosesti adoua zi de la lucru trebuie sa-i cureti.
io: deci asa mult tre sa-i las?
pacha: adica in galeata va fi un maglavais alb de sare si cochilii de melci
pacha: cam 20 ceasuri
pacha: 12, scuze
pacha: conform retetei, dar noi lucram
pacha: bun
pacha: mai departe
pacha: daca ai mainile sensibile la sare, iti iei o pereche de manusi de cauciuc
pacha: si te apuci sa separi cochiliile din maglavais,
pacha: le cureti cat poti mai bine si apoi le speli in vreo 3 ape
pacha: apa rece
pacha: maglavaisul il pui in punga si-l arunci la gunoi, ca sa nu risti sa infunzi tevile
pacha: bun, ai spalat cochiliile
io: da zi
pacha: pui apa la fiert destula cat sa acoperi bine cochiliile pe care le tii in galeata in continuare
pacha: apa o fierbi separat, evident
pacha: cand da in clocot o torni in galeata peste melci
pacha: acu incepe munca
pacha: lasi sa stea vreo 5-10 min si scoti cateva bucati afara
io: da
pacha: cu o furculita mica, de aia de aperitive, scoti melcii din cochilii, infigi furculita in carne si smulgi cu o usoara rasucire a a cochiliei
pacha: deasupra unei tavi, tai cu forfeca, la marginea carnii
pacha: adica separi organele de picior
pacha: pastrezi doar piciorul pe care il pui intr-o craticioara cu apa rece
pacha: trebuie sa fii atent la felul in care iese melcul afara
pacha: trebuie sa iasa complet, sa nu ramana nimic inauntru.
pacha: daca ceea ce scoti are forma cochiliei, este ok, poti folosi cochilia
io: ba da e complicat m-ai ucis
pacha: daca se rupe, se vede usor, poti arunca cochilia, dar nu si carnea
pacha: mai scoti o tura din apa si tot asa.
pacha: speli bine carnea in apa rece, in 2-3 ape si o mai speli o data in apa cu otet
pacha: o pui in punga si la congelator
pacha: cochiliile le speli bine in jet de apa, le pui intr-o o oala la fiert. pui si o lingura de soda de rufe.
io: pai ce plm sa fac cu ele?
io: alo
io: la ce-s bune?
pacha: dupa un clocot le scoti le limpezesti bine (bucata cu bucata) si le lasi 1-2 ore in apa cu otet.le limpezesti si le scuturi bine si le lasi la uscat
pacha: poti sa le usuci si in cuptor
io: asa zi
io: soda de rufe , adica detergent?
pacha: soda de rufe, nu detergent
pacha: ceri la magazin, iti da
pacha: mai vrei?
pacha: multa munca si bataie de cap, dar si scumpa
pacha: mah, in cochilii pui inapoi carnea, altfel nu are haz
io: zi in continuare
pacha: cumperi o bucata de carne vita 200-300 g
pacha: si mai mult daca vrei ca o poti manca apoi
pacha: faci o supa simpla de vita, zarzavat, in ceapa (alba) infigi cateva cuisoare, carnea si o dai la fiert. dupa fierbere (fierbi bine ca sa fie concentrata) separi lichidul. pui deoparte cam o ceasca de supa iar in restul de supa fierbi carnea de melc
pacha: fierbi vreo 2 ceasuri
pacha: le poti pune iar la congelator ca sa continui alta data
pacha: supa din cesca la fel, cea in care ai fiert o arunci
pacha: ultima etapa
pacha: cumperi unt "President", e scump d’a e cel mai bun ca n-are apa
io: zi domle
io: ca e f. interesant
pacha: patrunjel, asmatui, ceapa alba (original-echalot ) sare
pacha: unde am ramas ca s-a sterrs tot
io: la patrunjel, asmatui si ceapa alba
pacha: asa, le toci marunt marunt si le amesteci cu untul
pacha: iei o cochilie in mana, pui o lingurita mica de supa inauntru, peste pui un dop de unt pregatit si apoi 1,2,3 buc de melc si sigilezi cu unt pregatit.
pacha: bagi la congelator si le mananci cand vrei
pacha: ce am uitat este usturoiul care se pune si el cu verdeturile
pacha: si e f.important
io: pai supa aia de ce-o bagi acolo?
pacha: pui maxim 12 melci intr-o tavita si le pui in cuptorul incins
io: aha inteleg, zi
pacha: te uiti pe geam si cand da untul afara sunt gata de servit.
pacha: se sevesc cu vin alb
pacha: scosul din cochilie si separatul este cea mai murdara treaba si mai si miroase daca nu s-au curatat bine melcii
pacha: dar nu e mortal
pacha: cand vii sa te servesc
pacha: 6 buc ca-i criza
io: ba nush
io: da incerc si io prima data
pacha: te hotaresti si ma anunti, k?
io: da multam mult, ma
pacha: cam cati melci ai?
io: 200
........................
pacha: e reteta standard,se gasesc gata incochiliati la Selgros, dar e scumpi mah, e scumpi
pacha: daca nu s-au curatat bine o sa vezi ca ultimul care iese din cochilie e rahatul. ala miroase. poti scoate numai carnea si ti dau eu cochilii

(va urma)

12 comentarii:

  1. bai petroave, cand ajung pe la cluj vreau si io sa mananc melci facuti de tine :))))

    RăspundețiȘtergere
  2. jderule, asteapta mirobolantul episod 2, ca sa intelegi de ce nu voi mai gati melci niciodata. asta e doar introducerea pentru grozavia ce-am trait-o.

    RăspundețiȘtergere
  3. m-am pierdut pe la mijloc, apoi am revenit... si la sfarsit iar m-am pierdut. cine s-a gandit la reteta asta e sado-maso in plm!

    RăspundețiȘtergere
  4. hai ba ca nu poate fi asa lunga. creca asta e varianta de reteta pentru hipsteri.

    Eu am facut raci la tarnita. i-am spalat si i-am pus pe o piatra in jar. dupa ce s-au copt bine am scos din carcasa carnea si i-am mancat. aveau gust de pui de gostat gatiti in delta cu apa de dunare.

    RăspundețiȘtergere
  5. asta e singura reteta care a prezentat incredere pentru mine, uitati-va si voi la niste melci vii si ganditi-va ce etapa de mai sus ati putea sari.

    din acest motiv, n-as manca niciodata melci din comert. n-am incredere.

    racii is foarte foarte buni. imi plac de ma cac pe mine.

    RăspundețiȘtergere
  6. eu ma cac pe mine dupa ce mananc raci, in schimb ma cac de placere cand mananc broaste.

    RăspundețiȘtergere
  7. io am un prieten care sta la curte si o adunat odata asa cam la o juma de galeata de melci. da s-o imbatat vreo trei zile si melcii or fugit. mai erau vreo doi care atunci escaladau marginea galetii cand se trezea omu.
    deci am pierdut sansa sa mananc melci.
    P.S.: cu mine o baut.

    RăspundețiȘtergere
  8. ticalosii!!! si melcii si voi.

    RăspundețiȘtergere
  9. ni ma! s-o trezit milfu.cat ii fusu la tine acum?

    RăspundețiȘtergere
  10. chiar ca acu m-am trezit. imi beau cafeaua si m-apuc de lucru :)

    RăspundețiȘtergere
  11. La cat is Oscar-urile ?

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate