luni, 26 iulie 2010

Marile bucurii ale vieţii: Kombucha

Am reuşit să-mi salvez cultura de kombucha de invazia drosofilelor infecte. Sunt foarte mulţumit pentru că am procedat fără să mă consult cu nimeni.

Kombucha am văzut prima dată la mătuşi-mea înainte cu puţin sau imediat după revoluţie. Un borcan jegos, o chestie gelatinoasă înfiorătoare care cică se hrănea cu ceai şi plutea deasupra unui lichid dubios. Foarte sănătoasă e!, zicea matuşă-mea. Bei ceaiul ăsta din borcan...şi-mi arăta zeama aia oribilă pe care o numea cu foarte multă indulgenţă ceai. Se pare că n-a prea convins pe nimeni, întrucât a dispărut din bucătăria ei după vreo lună.
Apoi, prin clasa a 11 a, am plecat cu 3 prieteni cu maşina la o plimbare spre Stâna de Vale. În Budureasa s-a încălzit motorul sau ce pula mea că nu mă pricep, era vară, a trebuit să ne oprim să cerem o sticlă de apă. Unul din noi şi-a amintit că are o colegă din satul ăla. Am mers la colegă, o minionă super simpatică, poreclită Ţânta, care ne-a tratat foarte frumos. Şi ne-a oferit kombucha, direct din frigider, fără căcatul ăla gelatinos, căci recoltase deja ceaiul, strecurată, arăta foarte bine, maroniu-arămie. Ne-a zis că e o ciupercă, denumirea cea mai folosită, impropriu, când e vorba de kombucha. Pe canicula aia un pahar de kombucha mi-a picat incredibil de bine. Pe moment am avut senzaţia că seamană cu socata, poate datorită faptului că e tot o băutură slab acidulată. Ani de zile am rămas cu impresia asta, care acuma mi se pare greşită.

După episodul Budureasa n-am mai avut ocazia să beau kombucha, deşi ani de zile am căutat, inclusiv pe internet. De fapt, nici nu ştiam cum se numeşte, întrebam lumea de ciuperca aia care se hrăneşte cu ceai. În urmă cu vreo doi ani colegul de apartament mi-a spus cum se numeşte.


Anul trecut am auzit o discuţie la muncă despre nu ştiu ce ciuperca pulii care face iaurt, pui lapte pe ea şi face ceva iaurt. (kefir - îmi şopteşte Milf). Am intrebat şi io de ciuperca mea. Un coleg a zis că are cumnată-sa şi că-mi aduce. Şi mi-a adus. Într-un borcan de 800 ml un fel de meduză moartă maro plutea scârbos într-o baltă tulbure de ceai negru (fig. 7). Căci cu ceai negru se hraneşte, mi-a zis el. Mi-a şi listat niste instructiuni de pe net. Am mai căutat şi io.

Pe scurt: kombucha nu e o ciupercă, e o colonie simbiotică de drojdii şi bacterii, are chiar şi candida prin ea, inamicii ei susţin chiar că favorizează candidoza şi că atacă ficatul. Se hrăneşte cu ceai negru şi zahăr.




Io produc kombucha într-un borcan de 3 litri (fig. 1 şi 4). Spăl bine borcanul în care pun 2,5 l de ceai negru la temperatura camerei, obţinut din 3-4 plicuri de ceai, uneori adaug şi un ceai aromat, gen mentă, salvie, dar nu mai mult de-un plic. Le las să infuzeze cam 25-30 minute. Când fac ceaiul pun în el cca 180-200 g de zahăr, care fierbe acolo cu apa. În borcan pun o bucată din cultura veche de kombucha, partea mai deschisă la culoare (fig. 5), bucaţile mai închise (fig. 6) le arunc dupa o vreme, plus vreo 100-200 ml de suc tot din recolta anterioară. Apoi borcanul se leagă la gură cu tifon şi se pune undeva unde să nu fie mişcat pentru că noua colonie se formează la suprafaţă şi nu e bine să fie mişcată prea mult. După cum am zis se lasă o vreme, timp în care creaturile procesează ceaiul şi zahărul, transformându-le într-o băutură delicioasă.


După trecerea perioadei necesare, se desface borcanul, se scoate ciuperca, se păstrează o bucată şi nişte zeamă pentru viitoarea cultură. Apoi bautura rămasă se strecoară, se pune în sticle de sticlă cu dop, se lasă la frigider încă 4 zile apoi se poate bea. O poţi păstra în frigider mult şi bine, eventual dacă o ţii mult o mai strecori că începe să se formeze o nouă cultură şi se tulbură.

Dacă n-aveţi chef uneori să schimbaţi ceaiul ăla sau n-aveţi timp, o puteţi lăsa şi mai mult, luni de zile chiar, şi, când vă vine cheful, reluaţi procedura, fără însă a bea ceaiul obţinut după trecerea unei perioade mai mari de 2 săptămâni.


Inamicul principal al ciupercii e pizda de drosophila melanogaster, musculiţa de oţet, care-şi depune ouăle direct pe colonie şi dă naştere unor viermi dezgustători. Io am scăpat de ea relativ simplu: am strecurat toată zeama printr-un strecurător fin, am aruncat toată ciuperca, ştiind că poţi obţine o cultură nouă chiar şi numai din zeamă. Şi am obţinut, acum urmează s-o recoltez.

Mărturisesc că nu multă lume s-a încumetat să bea aşa ceva, dar tuturor celor care-au gustat le-a plăcut.






Ustensile necesare şi ingrediente:
- ceai negru 3-4 plicuri, din cel mai banal, fără arome
- zahăr 180-200 g
- un borcan mare, io am unul de 3 l
- 4-5 sticle de bere cu dop de cauciuc, se găsesc dopuri la chimicale (fig. 3)
- o bucată de tifon sau pansament pentru acoperit borcanul
- o pâlnie
- un strecurător
- spălător de sticle




Multe se spun despre efectele benefice ale acestei băuturi, ba că vindeca ciuperci, ba cancerul, ba pula mea. Un lucru e cert: e acidulată şi ajută la digestie, te caci bine de la ea, vă asigur io. Cică ar fi fost cultivată de sute de ani de nu ştiu ce călugării pulii mele esoterici pentru virtuţile ei vindecătoare. Pe mine sincer mă doare fix în pulă, din ce-am cercetat io nu există studii demne de încredere, deşi în multe ţări se găseşte în comerţ deja. Americanii chiar au oprit-o recent temporar de la vânzare, pentru că ar conţine cam mult alcool şi nu are pe etichetă procentul de alcool pentru atenţionarea şoferilor. Mie îmi place la gust şi sper să nu mor dracu de la ea.

Pentru mai multe informaţii despre kombucha, uitaţi-vă pe net. Unul din cele mai bune site-uri, au şi cont de twitter activ, e http://www.getkombucha.com/.

Hai noroc în pula mea! (fig. 2)





31 de comentarii:

  1. > e o colonie simbiotică de drojdii şi bacterii, are chiar şi candida prin ea, inamicii ei susţin chiar că favorizează candidoza şi că atacă ficatul. Se hrăneşte cu ceai negru şi zahăr.

    cunosteam o tipa, in genu asta

    util articol btw

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă ai drum prin Germania sau Austria poţi cumpăra kombucha la sticlă, îmbuteliată, fie de la «alimentara», fie de la magazinele naturiste. Chiar dacă e mai diluată, eu cred că producţia este mult mai controlată şi constantă în timp (între un lot şi altul).

    Am avut şi eu mania kombucha prin 1999-2000, dar mi-a trecut. Dacă aş găsi şi în România, gata îmbuteliată, nu să mi-o fac eu...

    RăspundețiȘtergere
  3. Io am o rețetă mai simplă și mai rapidă. Iei un țucal, poa să fie și teflonat sau din sticlă termorezistentă (nu se știe niciodată, poate vrei să reîncălzești kombucha la microunde), te caci în el, apoi tragi primele 2-3 flegme de dimineață, io le numesc șarlote, după ce ai fumat ieri la chef 3-4 pachete de țigări, apoi te piși peste amestecul obținut și omogenizezi bine compoziția. Se adaugă orice condimente sau arome, după gust. Efectul va fi același - nul. Singurul dezavantaj e că s-ar putea să apară la concurență și alte muște decât drosofila.
    Dacă ăsta e un fel mai subtil de a spune că peoplei go to great lenghts ca să mănânce căcat, îmi cer scuze pentru comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  4. @murdoc =)) =))

    @beranger: sincer, mai multa incredere am in ce fac io cu mana mea:D

    @cimpoaca: am precizat foarte clar ca beau pentru ca-mi place, nu sa ma vindec de cancer.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da' cu Ţânta te-ai mai vazut de atunci?

    RăspundețiȘtergere
  6. n'ai si reteta pt camembert, cimpoaca?

    zi, fa

    RăspundețiȘtergere
  7. veone, am vazut-o de cateva ori, de la distanta =))

    RăspundețiȘtergere
  8. "cunosteam o tipa, in genu asta"
    hai sa-mi bag pl =))

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca sunteti din brasov (sau aveti drum) puteti sa primiti de aici un pui de meduza Kombucha gratis.

    RăspundețiȘtergere
  10. @PETROV, suum cuique.
    @murdoc, mai lucrăm puțin la denumire, io i-aș zice cummămbăt sau cummăbăs, da' nu prea sună destul de insolit și foreign
    Anyway, cele mai bune drojdii și bacterii sunt în bere plm.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Cristi, io-s din brașov, da' înainte să sar ca rața la muci am văzut pe coloana a doua a paginii că scria și ceva de mărirea penisului cu 4-6 cm. Aia o fi tot gratis? Sau numa dacă mănânci căcat îți crește pula?

    RăspundețiȘtergere
  12. bai coincidenta dreacu. tocma citeam in ultimu new yorker:

    A fusion restaurant after work.
    DON: Who’s up for another round of kombucha?
    (All the employees are on their iPhones.)

    http://www.newyorker.com/

    [postmadern men]

    RăspundețiȘtergere
  13. bai da,cum infloreste socul m´apuc si eu de productie. kambucea am beut da´,de´a gata si cam scunpa. Am ramas la bere ca mi se pare cea mai corecta alegere dintre bauturile naturiste si raportul pret calitate. Da´daca mi´ar trece pula mea de la kambucea n´as fi foarte incintat de efect. In rest, la ditai flora intestinala niste microorganisme din kambucea ce poa´sa se ´ntimple? te caci caractere japoneze!?

    RăspundețiȘtergere
  14. ba socu a inflorit deja de ceva vreme =))

    RăspundețiȘtergere
  15. asa? nu stiam io daca halucinatiile astea de ma bantuie sunt reale ori ba? Senor, aicea a fost frig rau si a inflorit tarziu. De obicei e numa bun de cules prin aprilie/ mai. Acu´se facuse iunie tarzior. Pa bune. In afara de asta am facut o afirmatie generalizata, transhumanta anotimpelor, chesti. Adica voi face si la anu´.
    Si vroiam doar sa´mi declar solidaritatea cu nebunii ezoterici desi tu pari avansat.

    RăspundețiȘtergere
  16. da, am uitat sa zic. masca aia din poza. o port cand prepar kombucha.

    RăspundețiȘtergere
  17. daca am trecut la dragalasenii, poti sa´mi spui daca te pasioneaza si yoga? ti´ar fi de folos ca sa´ti pui masca pe fata. si ui´cum dintr´o interventie solidar laudativa am dat´o´n pin´pong. ai dracu´asiaticii astia ca multe au mai inventat.

    RăspundețiȘtergere
  18. bai pe mine nu ma pasioneaza, dar s-au intamplat si chestii de genul ala-n camera aia, da.

    RăspundețiȘtergere
  19. gniiieah fengshuiu´e potrivnic pe veci fermentarii prin kambucia :o))
    ultima oara cind am intrat intr´un magazin de specialitate sa´mi iau cele trebuincioase pt un bors, m´am trezit agatat de o tanti, care cel putin optic, reusea sa creeze iluzia ca e total paralela cu toata tiganeala de consum ce ne inconjoara. Io intr´un acces de umanitate i´am zis ca ´s insurat, omitand deliberat sa adaug si faptul ca´s un idiot nemernic cu usoare inclinari spre stinga(si sadism). Cica "vrei sa vorbim despre asta? Nu, prefer sa te fut". A urmat o discutie foarte nostima despre efectele afrodisiace al kilului de malai bio pe care´l tineam in mina. Da´ne´a intrerupt vinzatoarea, care n´avea nici o taina cu specificul locului, mormaind "stiam io ca´i un job de cacat unde voi da peste toti idiotii!"

    RăspundețiȘtergere
  20. scarbos. dac-o fi halucinogena.

    RăspundețiȘtergere
  21. Prima data am citit la tine cum se prepara melcii.
    Acum asta.

    Mai astept putin si poate prind curaj sa incerc ceva.

    Poate.
    La 11 ani m-am imbatat de la o socata uitata pe balcon o zi in plus si nu stiam de ce ma doare capul si mi-e somn la scoala. De la astea pe care le prezinti aici...ce mi se poate intampla?!

    N.

    ( n-am niciun fel de cont din alea de care ar trebui sa am asa ca ma inscriu la anonim)

    RăspundețiȘtergere
  22. In primele doua poze se observa si o masca neagra agatata de ceva, pe aia ti-o pui ca sa nu te recunoasca meduza? :P

    Dl. Petrov sa-i dai si Monicai Tatoiu, poate se vindeca de pânticăreală.

    RăspundețiȘtergere
  23. O, doamne. Te transformi incet si sigur in arhi. Sau daca nu, intr'un visurit. Mai tre's'te'nsori si esti acolo.

    RăspundețiȘtergere
  24. domnu n: asta poate cauza aciditate la stomac, daca ai ulcer, gastrita plm, nu e buna. dac-o lasi prea mult se alcoolizeaza cred destul de tare. in plus cica ar contine ceva substante antibiotice, nefiind buna s-o consumi constant pe termen lung.

    ciprian: am zis de masca.

    marghioala: sugi pula!

    RăspundețiȘtergere
  25. Am observat acum ca ai spus intr-un comentariu. Nu ar fi nimerit sa porti in timpul prepararii chestii asteia un coif KKK?

    RăspundețiȘtergere
  26. Salut tuturor eu sunt din Brasov si sunt extrem de incantat de acesta reteta naturista pt cine ofera pui de Kombucha va og sa imi scrieti la adresa alb.nebru33@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  27. Foarte-foarte misto Kombutcha asta. Ce imi place cel mai mult e aspectul de placenta vomitata de caine combinata cu preputz proaspat taiat. De asemenea beneficiile pentru sanatate sunt enorme dupa cum citez de pe site-ul ...citat:"Helps with sleep". E clar! Ma duc sa scormonesc prin gunoaie sa gasesc si eu ceva placenta de caine avortat sa-mi fac ceai-minune!

    RăspundețiȘtergere
  28. petrov,esti sucar rau de tot,ce mai,esti nostim! super fain explici tu despre zeama asta miraculoasa. tocmai am primit si eu o gelatina d'asta faina,alb-galbuie de kombucha. si uite ca azi nu ma simteam tocmai bine si intrai pe net sa vad cum se face ast ceai si citind articolul tau,m-am inveselit,am ris cu pofta.merci,acu'ma simt f. bine,da'nustiu sa fac ceaiul asta sau nu?! ca mai auzii ca,cica poa sa'ti creasca de'astea prin corp!!!! vezi doar ca ea se face si din zeama ei>!altfel,tine-o tot asa,cu umor,inainte!

    RăspundețiȘtergere
  29. intre timp a mea a ajuns la gunoi. da merita incercat.

    RăspundețiȘtergere