luni, 9 august 2010

Înainte de criză16.09.2008

Am un prieten care munceşte în Spania. Să-i zicem prietenul X. El are un unchi, tot în Spania lucrează, unchiul Y. Y a venit în România să-mi propună două afaceri: una să vând uşi de interior, alta să mă facă şef de atelier de tâmplărie. Ieri m-am întalnit cu el prima oară.

La ora 8:30 m-a sunat pe mobil:
- Alo, domnu Petrov? Sunt unchiul lui X.
- Da, să trăiţi! Mi-a zis X că mă sunaţi...
- Ne putem întâlni? Io-s aci în Mănăştur, lângă Mac Mac, cu cumnatu-mio...
- Unde sunteţi?
- La Mac Mac, în Mănăştur, nu prea cunosc Clujul, nu putem să ne vedem acuma să discutăm?
- Ah, Mac Donalds! Nu v-a zis X că lucrez, de ce nu m-aţi căutat sâmbătă sau duminica?
- Vedeţi, în Spania (zicea Spania de parcă era spaniol) oamenii se odihnesc sâmbăta şi duminică, nu poţi să-i deranjezi, mi-am închipuit că aşa e şi-aci...
- Nu, nu-i aşa, o să vă sun io dupa 16:30, bine?
- Bine....

La 16:30 m-a sunat iar, a rămas că ne vedem la Mac Mac la 17:30. La ora stabilită eram în faţă la Mac Mac unde l-am recunoscut usor pe Y. Om la 60 de ani, costum gri, cămaşă albă, dinte de aur discret. I-am explicat că trebuie să scot nişte bani, apoi mergem undeva să discutăm. Stăteam la coada la bancomat, iar el imi povestea despre şeful lui. Io eram preocupat de situaţia bancomatului:
- N-are bani, zic io.
- Are, cum să n-aibă!
- Bancomatul...
N-avea bani, bancomatul, am aflat că cel mai apropiat era la Kaufland. Acolo am mâncat un meniu de mici şi unul de crenvurşti. El tot zicea de Spania. Folosea cuvinte spaniole, normal, pe care le traducea totuşi imediat în română. A întrebat-o pe tipa de la mici:
- Domniţă, ştiţi vreo cafenea unde am putea discuta în linişte?
- Sigur, Los Amigos, mai jos, o luaţi la stânga, apoi la dreapta...
- Los amigos... Prietenii... Hehe... Acolo mergem!
Am pornit spre Los Amigos, l-am şi găsit, din păcate. Am intrat io timid, manelele bubuiau. Am sugerat să plecăm, dar Y se tot uita în jur curios. Probabil căuta prietenii în pula mea! Întotdeauna am simţit pericolul, mai ales când era vorba de luat în gura. La o masă vreo 3-4 manelişti 4X4 urlau şi cântau. Când mi-au vazut tricoul cu DJ Bobo, pe care l-au confundat cu un tricou de metalar, au început să strige la noi:
- Afară, afară, fută-vă Dumnezo!!!
Am ieşit imediat, Y nu ştiu ce pula mea mai făcea înăuntru, l-aş fi lăsat acolo, dacă era de luat bătaie, fără să clipesc.
Am pornit iar pe jos, ajungând în Niko, barul în care mi-am băut primii doi ani de facultate. Aici am fost doar noi şi i-am ascultat în linişte elucubraţiile. O inteligenţă rustică, îmbibată într-o incoerenţă şi-o logoree de speriat m-a făcut să mă întrebuinţez cât se poate de serios să înteleg ce vrea. Astfel de oameni fac bani în Spania, ăştia sunt cei mai deştepţi români din Spania, ăştia is şefii celorlalţi. Cum pula mea se poate aşa ceva?!! Am schimbat idei, planuri, am discutat politică externă. M-a plăcut mult, chiar m-a lăsat să-l sun un minut pe X în Spania de pe telefonul lui. A plătit şi berea. La final a zis: “Un ardelean adevărat, domle!” Minunată seară! Mi-am rupt spatele până acasă cu cataloagele de uşi băga-mi-aş pula!

09.08.2010

Los Amigos e închis, nu mai ştiu nimic de unchiul Y, cataloagele îs la gunoi.

12 comentarii:

 1. story romanesc de Cannes; adica de doi lei...nu cum povestesti tu, ci cum sta treaba in Romania... noi nu povestim in filme/carti despre altceva dintr-un motiv simplu : n-avem

  RăspundețiȘtergere
 2. am uita de asta, plm:

  http://www.trilulilu.ro/R3b3lA20/21dab4472cbebf

  RăspundețiȘtergere
 3. evident, bunurile inferioare se comporta atipic in conditii de criza.

  RăspundețiȘtergere
 4. in loc sa te bucuri ca s-a inchis los amigos :))

  RăspundețiȘtergere
 5. Hahaha, tricou cu Dj Bobo =))
  Pics or it didn't happen :/

  RăspundețiȘtergere
 6. io m-am dus in hard rock cu tricou cu pokemoni.

  RăspundețiȘtergere
 7. io cu ala cu dj bobo,creca te-am luat.

  RăspundețiȘtergere
 8. avea dreptate băsescu, mai bine că unii au plecat la timp.

  RăspundețiȘtergere
 9. dacă nici la los amigos nu poți găsi oportunități de afaceri, ce plm mai cauți în țara asta?

  RăspundețiȘtergere