luni, 19 noiembrie 2012

Ion Manolescu - Amintiri (IV)M-am obosit cu postul ăsta pentru numeroşii obsedaţi de vechiul Bucureşti pe care eu nu-i pot înţelege defel. Ce altruist sunt să-mi bag pula!

Pe Calea Victoriei, lîngă Fundaţie, se afla pe acea vreme un bloc mare care a fost dărîmat cu cîţiva ani înainte de război. Primul etaj era ocupat de Jockey-Club.  Le celelalte etaje erau diferite birouri şi locuinţe particulare. La parter se afla cafeneaua High-Life, unde poetul Al. Macedonski  îşi avusese masa lui rezervată, spre Calea Victoriei. Alt grup de scriitori – Ion Minulescu, Mihail Sorbul, Caton Teodorian, Al. Cazaban, Al. Stamatiad, D. Nanu şi compozitorul Castaldi – se adunau la Imperial, peste drum de High-Life. Aceştia îşi avuseseră cartierul la Terasa Oteteleşanu, situată pe locul unde se află azi Palatul telefoanelor. Ei se proclamaseră chiar o a doua Academie. Camil Ressu a zugrăvit o parte a acestui grup în cunoscutul său tablou Academia Terasa. La un moment dat însă „academicienii” s-au mutat la Imperial. Ceea ce i-a alungat de la Terasă a fost, pare-se, un pian automat care cînta asurzitor şi fără întrerupere.

Mai tîrziu vechiul High-Life a fost renovat şi transformat într-o cafenea elegantă de tip vienez, care era în acelaşi timp braserie şi restaurant. Astfel a luat fiinţă Corso, unde mulţi ani se adunau actori, scriitori, gazetari, mai ales seara, după spectacole.

Pe latura dinspre Fundaţie a blocului de care vorbesc, se afla un restaurant bun şi relativ ieftin, botezat cam pretenţios „Arta culinară”, iar alături un cinematograf. Elvira Popescu a închiriat acest cinematograf şi l-a transformat într-o mică dar cochetă sală de spectacol, numind-o Teatrul Mic. Mai tîrziu sala a devenit studioul Teatrului Naţional.
3 comentarii:

  1. asta o citeai în autobuzu cu cârnaţi? clic, clic...

    RăspundețiȘtergere
  2. Fragmentul meu preferat din fragment:
    "Ceea ce i-a alungat de la Terasă a fost, pare-se, un pian automat care cînta asurzitor şi fără întrerupere."
    Dusmanul! ha haaaa


    RăspundețiȘtergere