miercuri, 21 noiembrie 2012

Oser 1


Piaţa de vechituri din Cluj se cheamă Oser. Habar n-am de unde vine numele ăsta. Amuzant e că oamenii din piaţă au impresia că toate pieţele de vechituri se numesc oser. Îi auzi discutând despre oserul de la Arad, de la Oradea etc. Târgul are loc o dată pe săptămână, sâmbăta, iar intrarea costă 1 leu pentru cumpărători şi 3 lei pentru vânzători. În ultimele săptămâni am fost de patru ori la Oser. Sau “pe Oser” cum ar zice veteranii locului. Să vând. Recunosc, am vândut mai mult de plăcere decât de nevoie. În câteva ore poţi întâlni incredibil de mulţi oameni, de toate felurile, nebuni, murdari, beţivi, plictisitori, intelectuali, programatori, hipsteri etc., oameni cu care poţi purta conversaţii inteligente, amuzante, deprimante. 

Am ajuns în scurt timp să cunosc mulţi oameni care vând în Oser. Dacă întâlneşti însă cunoştinţe în Oser, majoritatea  reacţionează ciudat, se fâstâcesc, animaţi de-o dublă jenă, jena de-a cunoaşte un om care vinde în Oser şi jena că au fost văzuţi că vor să cumpere din Oser.  Aşa sunt oamenii. Extrem de proşti.

După o zi de vândut în Oser, care trece foarte repede, pentru că prins în şuvoiul ăla de oameni nici nu realizezi cum trece timpul, ajungi acasă şi pici, efectiv pici din picioare atâta oboseală acumulezi. Dacă dormi visezi numai folii de plastic, pături cu marfă pe ele şi picioare încălţate de oameni care trec, trec şi nu se mai opresc. Sau visezi că vinzi, că negociezi tot felul de prostii absurde. Pentru că, nu numai în vis, la Oser chiar poţi vinde orice. M-am convins fără dubii, pe baza celor vândute de mine şi de Mo. Însă Oserul te bagă şi-n depresie, oamenii ăia care îşi vând ultimele lucruri de prin casă, care adună lucruri din gunoaie ca să le aducă la Oser, care-şi beau minţile în timp ce vând, care încearcă să glumească unii cu alţii, care de fapt, mulţi dintre ei, îs fericiţi doar acolo în piaţă, unde au cu cine să schimbe o vorbă, ţi se depun în straturi pe creier, şi, câteva zile după târg, rămâi cu o senzaţie de milă, tristeţe, milă de specia umană în general. Nu pot nega că am rămas şi c-un sentiment confirmat  al propriei superiorităţi faţă de animalele alea bolnave.

Pe de altă parte, după ce vinzi la Oser, dai într-o boală destul de gravă, începi să vezi totul prin prisma vânzării, deorece orice se poate vinde, te surprinzi uitându-te cu interes la lucrurile căzute pe jos,  pe lângă container când duci gunoiul şi devine foarte greu să te abţii, să nu te apleci şi să iei ceva de pe-acolo. Chiar dacă n-ai nevoie de bănuţii ăia, îţi vine să culegi tot felul de căcaturi, vândutul devine un viciu, creează dependenţă.  E important să ai de vândut!


23 de comentarii:

 1. esti producator de second hand, cum ar veni.

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca devine dependenta si spiritul mercantil te va poseda, putem sa facem o afacere P: iti trimit eu un conatiner 40FT HC, tot numai un gunoi si vinzi pana iesi la pensie...chiar si dupa.

  RăspundețiȘtergere
 3. Sa vezi P, acum de sarbatori dam lovitura.Vom deveni milionarii de gunoi!

  RăspundețiȘtergere
 4. razi tu razi, da unii d-acolo din asta traiesc.

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu cunosc politicile de osering si nici mecanismele interne, dar tu, care deja te-ai infiltrat, crezi ca putem crea un monopol? pt ca numai in cazul asta ar merita.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. depinde ce vinzi. un monopol de baut ar merge la sigur.

   Ștergere
 6. Hai că sunteţi aproape. Deschidem un lanţ Oser (sună nemţeşte, oricum mai bine ca Billa sau Lidl) şi, cu cât sărăceşte lumea, cu atâta cresc vânzările.

  RăspundețiȘtergere
 7. "Amuzant e că oamenii din piaţă au impresia că toate pieţele de vechituri se numesc oser. Îi auzi discutând despre oserul de la Arad, de la Oradea etc."
  No, shit. Really? :))

  cegheraut: http://hu.bab.la/sz%C3%B3t%C3%A1r/magyar-angol/oszer

  RăspundețiȘtergere
 8. ete linku' corect http://dictzone.com/magyar-angol-szotar/%C3%B3szer

  RăspundețiȘtergere
 9. merge, merge tiraju cu don afoamea la oser?

  RăspundețiȘtergere
 10. Eu traiam cu senzatia ca esti corporatist, dar aparent esti somer, daca ai timp sa vinzi in Oser.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. din fericire nu-s genu ala de sclav care lucra sambata.

   Ștergere
 11. ma petrov tu ai bolunzit futa`te soarele :))

  RăspundețiȘtergere
 12. exista in maghiara cuvantul ószeres, insemnand cel care vinde vechituri deci logic in arceal, nu numai in Cluj sa foloseste in sens de piata de vechituri.

  RăspundețiȘtergere
 13. Buna, imi spui te rog unde se tine Oser la Cj?

  RăspundețiȘtergere